a jak bije to przyjedziesz jeszcze raz i jeszcze raz cię skasuje za zdjęcie i wyważenie
zawsze tam gdzie jeżdżę sprawdzają wyważenie przy każdej przekładce.
natash, po pierwszym roku koła wymagały u mnie wymagały wyważenia o 5 do 15 gram (różnie na różnych kołach). Więc od następnego sezony letnie koła sam sobie szykowałem do wyważenia (tzn odklejałem odważniki, usuwałem klej, myłem, czyściłem felgi). Nie wszyscy wulkanizatorzy dbają o nasze alufelgi.
Ja się chyba zdecyfuję na:
DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE 205/55/R16 91 W MFS, lub
DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE 205/55/R16 94 V MFS, XL.
Brałem jeszcze pod uwagę Bridgestone Turanza T001 i Continental CPC5, ale żadna z nich nie ma rantu ochronnego na felgę przy indeksie 91V :evil: dlatego odpadły.
Za to wszystkie dobrze wypadły w teście ADAC.
Brałem jeszcze pod uwagę Bridgestone Turanza T001 i Continental CPC5, ale żadna z nich nie ma rantu ochronnego na felgę przy indeksie 91V dlatego odpadły.
Za to wszystkie dobrze wypadły w teście ADAC.
keraj998, jeśli to prawda, to ładnie mnie w ch... zrobili, bo byłem napalony na te opony :evil: Widzę, że tylko w 8opon mają tą oponę z rantem ochronnym. Może jak jeszcze trochę poczekam, to będzie bardziej dostępna :?:
Hankook VENTUS PRIME 2 K115 205/55R16 91V TL direkt kaufen zum wohl BESTEN PREIS ✔️ Autoreifen-Billiger.com - der Reifen Preisvergleich ➡️ Über 25.000 Autoreifen
Potrzebna porada
Słonko przyświeciło i zamierzam zmienić zimówki na letnie.
Zszedłem do piwnicy sprawdzić stan letnich dunlopków i wychodzi 5-6 mm na szczycie opony.
Czas zmieniać na nowe czy jeszcze polatać?
Jeśli zmieniać to coś polecacie za ok 200-250 za szt.? oponki standard 195 r15
Była: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
Ja Osobiście uwazam że b.dobre na deszcz są uniroyale rainsport miałem jedynki były zajebiste i 2ki jeszcze lepsze po prostu przecinają kałuże kleją się są oki ..Miałem seryjne dunlopy i na wodzie jeden wielki poślizg..225/45/17 .....aha co do odważników to ja miałem tak że po wyważeniu wleciałem na autostrade a4 i przy prędkości 160km/h wszystkie odpadły miałem tak dwa razy aż gościu dobrze wkońcu oczyścił felgę.. wzasadzie ją wyszorował. i po kłopocie bo dla niego to była dodatkowa robota i już mnie miał dość----- wkońcu reklamację można złożyc na prawie wszystko.
narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl
zastanawiam sie i chyba wezme Continental 195/65 R15 91H
PremiumContact 5 (64 Euro to chyba dobra cena)
a moze:
Bridgestone Turanza T001 - 195/65R15 91H
59,90 €
muszę sie pospieszyc bo mam jeszcze tylko tydzien do wyjazdu do Polski
Ja się przesiadłem z opon w rozmiarze 195/65/R15 na DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE 205/55/R16 94V XL. Słyszałem że przesiadka z 15 na 16 robi różnicę, ale nie przypuszczałem że będzie kolosalna! Jazda w zakrętach to teraz bajka. Auto pewnie się w nich prowadzi. Łajba nie przechyla się aż tak bardzo. Co do jazdy na mokrym to jeszcze nie wiem, bo za krótko jeżdżę.
Prośba do specjalistów w temacie opon o radę.
Wyszczerbiła mi się rant opony w miejscu gdzie dotyka felgi - ten rant chyba ma zapobiec uszkodzeniu felgi.
I teraz pytanie czy wymienić oponę?
Jeśli tak czy mogę wymienić jedną oponę (przednia oś) czy jestem skazany na obie. Oponki mają 10-15kkm
Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz